Wednesday, June 28, 2017

A Confession About Love

Assalamualaikum! It has been a while. Propa sangat tajuk dia ni ha. haha! Awal-awal nak cakap, this post is not about me eh,.. korang ni bukan boleh,. segala tweet, status fb, captions ig semua nak relate dengan lovelife aku,..haha! Tahpape,..Biarlah rahsia,..muehehe. ok cut the crap!

Well, something triggers me to update this blog. Haritu masa aku scroll2 Twitter sambil kunyah cookies mak lang buat yang maha sedap tu, aku terbaca satu confession ni pasal her 'love life'. Ekceli, aku dah janji dengan diri aku to NEVER UPDATE MY BLOG ABOUT LOVE. Tapi, ni exception sebab lepas je aku baca confession tu, aku rasa marah, kecewa, pilu, lapar, #ehh,.. haha!

ok aku summary sikit la pasal confession tu,

'She had a long distance relationship, and tak sampai setahun bf dia ni curang. Tried to get an explanation but failed, menghilang sampai sebulan. Perangai bf dia berubah daripada orang yang tunjuk effort gila babs turns into someone yang suka maki, panas baran. She faced that makian for 2 years (unrequited love). After setahun break, bf dia cari dia balik, pastu sekarang dia konfius nak getback or tak'

ok aku dah malas nak type sebab marah. After aku baca ni, aku ada mention pasal 'Standard'. Bukan standard 1,2,3. hehe



Aku taknak comment pasal that girl's confession tapi aku nak cakap apa yang all girls patut fikir. So, lemme elaborate.

Aku ada baca banyak benda pasal self motivation and empowerment ni sebab now it is kinda my thingg ,..hehe so aku ada terjumpa pasal ni.

Girls, please have a standard. By standard it means, it is what we decided for us. Contoh,

'I know that I need someone who is completely in and I don't wanna be with someone who isnt 100% wanna be with me'

Itu contoh. basically, kau state/bagitahu (make it clear) to your partner of what you want/need in your relationship. By doing that, aku rasa kau akan gain more respect. Don't bend on that just sebab kau suka/sayang dia. 

To me, Like/Suka is fickle (berubah-ubah). Kadang-kadang perasaan suka tu boleh berubah sekelip mata je. Meanwhile, bagi aku, Respect is transcendence. Respect in relationship tu maksud aku macam, " I respect who you are and decisions/standards you make, and the value you have".

Respect is what build long term attraction. Bila kita fikir about our future, dengan siapa kita nak settle down, the person we want to marry and have kids with, it's not someone that we just like. It is someone we respect. And we grow to like more, the people we respect. 

I hope you girls take this seriously and please don't hurt yourself. Not physically but emotionally. Sayang diri sendiri dulu before you love others okay? Muahciked

I love to read motivational blogs/videos and elaborate it in my own word through this blog. Kadang, aku tambah apa yang aku rasa, aku pikir. hope no one is offended,. <3

Nanti kita sambung. Muahciked


Wednesday, March 8, 2017

Power of Praise

Hi Folks!


How was your day? Great? I hope yes. hehe .Mine started very well actually sebab pagi-pagi I was inspired by these gentlemen walaupun ngantuk gila nauzubillah, but I am wise. haha

So, harini nak point out satu benda baru yang aku nak namakan, the "Power of Praise". Praise is one of the positive feedback given by person A to B or to the crowd. Sah-sah korang tahu apa maksud dia kan. Lol. ape lah aku ni. Siapa yang tak suka kena puji kan? but, lupakan segala pujian luaran tu. Apa yang aku nak maksudkan kat sini is, pujian yang melibatkan attitude which pujian tu kau akan dapat bila orang tu dah kenal kau, dah made a conversation dengan kau. Rasa special kan? So, cerita kat bawah is my observation which for me, "satu pujian dah mampu menceriakan hari seseorang". Pernah try?


Today, macam biasa aku naik bas shuttle USM, and kebetulan ada dua lelaki yang baya-baya  senior lecturer lah, sorang foreigner and sorang lagi orang local duduk kerusi depan aku.

Nak dijadikan cerita, as I was crunching my kerepek that I brought from home, they were talking about their research. Fyi, shuttle bus USM ni kebanyakan yang naik adalah student Master n PhD. So aku suspect mungkin diorang ni PhD. candidate.

They talked so loud sampai aku boleh dengar every detail of their experiment methods. Haha .. Then I heard the local guy said,

"I agree, the research you're doing is very fundamental in our industry" dengan nada yang bersungguh and he elaborated. Aku malas nak dengar. Foreigner tu of course la flattered kan. Rasanya la.

But somehow something strikes me at that time. I was thinking, "wow it felt really good doh kalau kena puji macam tu". As a researcher, we make experiments based on theory and other research but at the same time, we are making something that people have not done before. So, basically kita tak tahu apa outcome dia. Jadi atau tidak? So, bila orang appreciate/acknowledge the effort we put on, gila tak bangga?

Well, my point is, in a conversation, satu pujian or praise tadi bagi effect yang sangat mendalam kepada si penerima. Basically, the local man tu dah make someone's day! Inspired by him, I thought maybe I can be like him. I mean, being aware of someone's good work. 

Apa yang buat aku terasa nak tulis ni, aku anggap it is a reminder to my dear self that "It is okay to point out the good things you see in others. You will never know, maybe that conversation will brighten up their gloomy day." 

Spread the positivity!!

p/s: excuse my grammatical error yang bersepah tu. hehe