Monday, March 6, 2017

Life Hacks: Why do you need to love yourself first before you love others?



Hi Folks!




First of all, I am nobody. Just a regular 24 yo girl who loves to read and express her thoughts through writing, a degree holder and a Master in Science candidate. Who am I to tell you what to do?Well, I am a human being with 24 years experience living on earth. HAHA! 

Cut the crap. Aku terasa nak tulis ni sebab aku rasa tak semua orang tahu atau faham concept love yourself. So basically this is all based on my point of view. No reference atau data statistic bagai, mainly my opinion. haha,.

So, semua orang tahu and familiar dengan phrase “Love Yourself” tapi, apa maksud dia? It is self acceptance. Terima kelebihan and kekurangan yang ada dalam diri kita. At some point of your life, kau akan kenal diri kau, perangai kau. Contoh,
“Oh aku tak boleh la kalau orang kritik penampilan aku. Aku rasa down sangat.”
or
“Aku tak suka la lelaki hisap rokok. Turned off betul”

Itu contoh! Basically kau tahu and boleh identify apa yang kau suka and yang kau tak suka. Kau jugak akan tahu kebaikan dan keburukan kau. The more you socialize, more critics you will get. Sebab kau tak boleh nilai diri kau sendiri. Orang sekeliling kau yang menilai baik buruk kau. That is why certain orang tak suka sangat socialize because they fear of rejection. Bagi aku, fear of rejection is the utmost factor manusia ni down, depressed, insecure and apa-apa yang sama waktu dengannya.

Apa tu fear of rejection?

Bagi aku, manusia ni memang sifatnya suka nak tahu apa perception orang terhadap diri dia. Itu normal dan ada juga pro and cons dia. Perception pulak terbahagi kepada dua; negatif & positif. Dua-dua penting sebab that is how we can improve ourself as a human being. Masalahnya kat sini bila kita tak boleh nak control perception orang yang negatif tu. kan?

Timbul lah rasa takut tu. Ada, tapi kita tak tahu sebenarnya kita takut. Contoh,

"Eh, aku pakai baju ni okay ke tak eh? over sangat tak?"

So, fear of rejection tu is when kau takut kalau penampilan kau over, orang akan mengata kau.

Tapi, you can always overcome it. Trust me.

So now, lemme relate fear of rejection dengan “Love Yourself
As I mentioned earlier, bila kau kenal siapa diri kau, tak kisah lah sama ada baik atau buruk, terima atau accept the fact that, “That is you!”. Perangai kau lah yang membuatkan diri kau sebenar. 

Contoh, “Aku ni memang sensitif orangnya. Tengok cerita Trolls, orang lain tak nangis tapi aku nangis. Aku memang hati tisu!”

Terima lah itu sebagai satu kekurangan kau. Maksud aku, don’t hate yourself atas sebab kekurangan yang kau ada. Tapi, tak bermakna kau harus bangga hidup dengan kekurangan/kelemahan yang kau ada tu. Kena ubah! Macamana nak ubah? That part will be on next post. haha! But first of all, terima kelemahan tu. Promise yourself that you will change that or tone it down. Terima segala kekurangan yang kau ada, emotionally and physically.

Kenapa kena terima?

Ni point paling penting. Sebab kita nak overcome fear of rejection tadi tu la.
Lemme emphasize.

As you grow older, makin banyak jenis manusia yang kau akan jumpa. Meeting new people is like reading a new book. You don’t know the details inside the book unless you read it. Sebab tu la adanya proverb “Dont judge a book by its cover” haha. terasa bijak pula aku ni. strike that!

Therefore, there will be one specific time yang orang akan tegur kau, kritik kau and comment tingkah laku kau. Biasanya sikap kau yang negative ni lah. So, ni adalah salah satu form of rejection yang tak banyak orang boleh handle, emotionally. Maka berlakulah putus silaturahim, salah faham, heart broken, pertumpahan darah dan sebagainya. ehh? haha.

What happen when you can finally love yourself?

Kurang overthink! Overthink ni buat otak kita ni serabut sebenarnya especially us, le girls. hehe. Basically kau boleh brush off segala critics atau comment yang negatif yang boleh buat kau down tu dengan senang!

Contoh, kau akan fikir..

“Oh, he didn’t like me because he said that I am too chubby. I know that I am a chubby person and that is not an attractive trait but thats okay. This is me. Dia nak manusia kurus gi la cari orang lain. I don’t need this judgemental person in my life"

Do you get what I mean? You can easily accept that critic without overthink and move on! Yes, you can. 

Increase confidence level! Aku pernah baca one article on how to answer interview questions. Setengah orang, kalau dia pergi interview, dia berlakon jadi orang lain. Sebab dia rasa kalau dia jadi diri dia, dia takkan dapat kerja tu. So a tip that caught my eyes, although kita ada kelemahan punctuality for instance, don't lie. Just say that, "I have time management issue but I promise I will work on that." 

Make sense tak? haha,..That is one of the example la.

To improve ourself! Lepas kita dah belajar untuk terima diri kita, sayang diri kita, baru lah kita boleh try to improve kekurangan dalam diri ni. Banyak? Takpe, slow-slow la,.. no one is perfect. haha

So, thats it. As I mentioned, this is mainly MY OPINION which I made based on reading self improvement books, watching motivational videos by famous influencer. hehe,..

till then, assalamualaikum folks. xoxo


No comments:

Post a Comment